Telefon
Facebook
WhatsApp
İnstagram

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.

İLETİŞİM

TARIMDA KULLANILAN MAKROBESİN ELEMENTLERİ III, POTASYUM (K+, K2O)

TARIMDA KULLANILAN MAKROBESİN ELEMENTLERİ III, POTASYUM (K+, K2O)
  • 08 Ocak 2024, 16:43

TARIMDA KULLANILAN MAKROBESİN ELEMENTLERİ III, POTASYUM (K+, K2O)

Potasyum (K) veya Tarımda Potasyum oksit K2O

 

Potasyumun Kullanım Alanları

Potasyum, endüstride ve kimyasal işlemlerde yaygın olarak kullanılan elementlerden biridir. Potasyum üretiminin yüzde 90’ını gübrelerde kullanılır. Potasyum karbonat, camlara dayanıklılık kazandırır. Sodyum-potasyum alaşımı, iyi bir ısı iletkenidir. Potasyum süperoksit, karbondioksit tutucu veya taşınabilir oksijen kaynağı olarak kullanılabilir. Potasyum bisülfat, gıda katkısıdır. Potasyum hidroksit, temizlik sektöründe, gübrelerde ve hayvan ilaçları başta olmak üzere birçok üründe kullanılır. Potasyum klorür, farmasötik ürünler, tıbbi damlalar ve tuzlu su enjeksiyonlarında kullanılır.

 

Bitkilerde K, karmaşık organik moleküllerin bir parçası haline gelmez. Serbest bir iyon olarak hareket eder ve birçok işlevi yerine getirir.

 

Bitkilerde Potasyum

 

Bitkilerde K, birçok temel işlevde yer alır:

- Bitki hücrelerindeki su basıncını düzenler, hücre uzamasını etkiler, gaz değişimi ve ışığa tepki olarak yaprakların hareketine yardımcı olur;

- Kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesine yardımcı olan enzimleri aktive eder;

- Proteinleri sentezlemekte kullanılır;

- Bitki hücreleri içinde pH'nı ayarlar;

- Fotosentez sırasında karbondioksit fiksasyonunu arttırır;

- Kimyasal bileşiklerin taşınmasına yardımcı olur

- Hücrelerin çeşitli kısımlarındaki elektrik yüklerini dengeler.

Ekinlerin hasat edilmesi topraktan K'u uzaklaştırır. Uzaklaştırılan miktar, hasat edilen bitkilerin biyokütle miktarına ve K içeriğine göre değişir.

 

Tablo 1. Seçilen ürünler için potasyum alımı ve uzaklaştırma oranları

Mahsul Verim Seviyesi

Acre(Dönüm) başına

K2O alımı

K2O giderimi

Yonca (DM)- Alfalfa

8 ton

400

392

Mısır

160 bu

224

40

Mısır Silajı (%67 su)

25 ton

183

183

Pamuk 1,

500 lb tiftik

186

57

Tahıl Sorgum

130 bu

221

35

Patates

500 cwt

590

325

Pirinç

7000 lb

171

25

1 lb: 0.45 kg

 

 

Yeterli K ile beslenen bitkiler, K bakımından düşük bitkilere kıyasla strese, böcek hasarına ve birçok bitki hastalığına daha iyi dayanabilir.

Bitkiler yaşlandıkça, yağışlar bitki yapraklarından K'u süzerek toprak yüzeyinde biriktirir. Bitkiler bu nedenle K'u daha derinlerden toprak yüzeyine yeniden dağıtır, bu süreç "yükselme" olarak adlandırılır. Yükselme, toprak işlemesiz ve azaltılmış toprak işleme sistemlerinde besin maddesi tabakalaşmasına katkıda bulunur ve K ilavelerine ve mahsulün kaldırılmasına yanıt olarak toprak testlerinin değişimine neden olur.

 

Topraktaki Potasyum

Bitkiler K'a yalnızca toprak çözeltisinde çözünmüş haldeyken erişebilir. Potansiyel olarak bitki tarafından kullanılabilir K'a katkıda bulunanlar şunlardır

- Sulama suyu da dahil olmak üzere diğer alanlardan yeniden dağıtılan K, yağış, ticari gübre, gübre, biyosolidler ve tortu birikimi;

- Mikalar gibi K içeren birincil minerallerin ayrışması ve bazı feldspatlar;

- Katman silikat mineralleri illitin ara katmanlarından salınan K, vermikülit ve simektit;

- Tabaka silikat minerallerinin yüzeylerinden ve kenarlarından;

K desorpsiyonu/ salınması "değiştirilebilir K" olarak adlandırılır.

 

Değiştirilebilir K toprak testleri ile ölçülür ve bitkiler için hazır olduğu kabul edilir. K salan katman silikat mineralleri aynı zamanda K'yi "sabitleyebilir" veya katmanlar arası pozisyonlarda K'yi bağlayabilir, böylece toprak çözeltisinden çıkarabilir. Bu mineraller tarafından K'nin sabitlenmesi ve salınması yıl boyunca dinamiktir.

 

Toprakların Potasyum ile Gübrelenmesi

Potasyum mineralleri dünyanın dört bir yanında bulunan jeolojik kaynaklardan çıkarılır. Cevherdeki safsızlıklar giderilir ve kalan K çeşitli modern gübrelere dönüştürülür. Gübreler aslında K2O içermese de, K içeriği geleneksel olarak K2O olarak ifade edilir.

 

Doğru Kaynak

En yaygın kullanılan K gübre kaynağı potasyum klorürdür (KCl) ve potas muriat olarak da adlandırılır. Klorür içermeyen K gübre kaynakları bazen klorüre duyarlı ürünlere yapılan uygulamalar için tercih edilir. Klorür, kükürt ve/veya magnezyum içeren kompoze gübreler, bu diğer besin maddelerinin toprakta bulunmasının kısıtlı olduğu durumlarda uygundur. Gübreleme için suda yüksek oranda çözünen sıvı ürünler veya katı ürünler kullanılır. Bunlardan biri de potasyum karbonattır K2CO3. Her ne kadar aşağıdaki tabloda orijinal kaynakta verilmese de en az % 25 oranında K2O içerir, özellikle klorür ün bitkilerdeki negatif etkisine karşı alternatif K kaynağıdır.

 

 

Gübre İsmi

Kimyasal Formül

Tipik besin konsantrasyonu, %

 

 

N/CO2 

P2O5 

K2

Mg 

 S

Monopotasyum Fosfat

KH2PO4

 

52

34

 

 

Potasyum Klorür (Potas Muriate)

KCI

 

 

60-62

 

 

Potasyum Hidroksit Çözeltisi

KOH

 

 

45

 

 

Potasyum Nitrat

KNO3

13

 

44

 

 

Potasyum Tiyosülfat

K2S2O3

 

 

25

 

17

Potasyum Sülfat (Potas Sülfat)

K2SO4

 

 

50

 

17

 

Potasyum Magnezyum Sülfat

K2SO4- 2MgSO4

 

 

22

11

22

 

Doğru Oran

Önerilen K uygulama oranları hem toprak testine hem de ürün kaldırmaya dayanmaktadır. "Bakım oranları", kaldırılan K miktarlarına eşit olanlardır ve toprak verimliliğini korumak için kullanılır.

 

Doğru Zaman

Klorüre duyarlı ürünler bir rotasyonun parçasıysa, klorür formları rotasyonda daha önce yetiştirilen hassas olmayan ürünlere uygulanabilir ve klorürün kök bölgesinden çıkması için zaman bırakılabilir. Kompoze gübrede ek besin maddelerine ihtiyaç duyulduğu ve bu besin maddelerinin klorür ve sülfat gibi formlarının toprakta hareketli olduğu durumlarda, uygulamalar ekim mevsimine yakın veya ekim mevsimi sırasında yapılmalıdır, alternatif olarak potasyum karbonat ’dan hazırlanan gübreler kullanılabilir.

 

Potasyum (K), azot gibi büyük miktarlarda alınan temel bir bitki makro besin maddesidir.

Doğru Yer

Potasyum kaynakları, toprak çözeltisi (tuz indeksi) üzerindeki etkileri bakımından büyük farklılıklar gösterir. Daha düşük tuz indeksine sahip potasyum gübre kaynakları, tohuma yakın veya doğrudan temas edecek şekilde yerleştirildiğinde daha yüksek oranlarda kullanılabilir. Toprak altı verimliliği düşük olduğunda ve daha kuru yetiştirme koşulları mevcut olduğunda, yüzey altı K bantları geniş uygulamalara göre fayda sağlayabilir.

 

Potasyum Eksikliği Belirtileri

Potasyum eksikliği bitkilerin büyüme hızını yavaşlatır. Örneğin mısırda K eksikliği tozlaşma ve olgunlaşmanın gecikmesine neden olur. Yaprak kenarları sararır ve sonunda ölür ve yapraklar tam olarak gelişmeyebilir. Yaprak alanında ortaya çıkan azalma mahsul verimini düşürür. Saplar da zayıflar ve yatma riskini artırır.

Bitkiler bazı hastalıklara ve nem stresine karşı daha düşük dirence sahiptir. Azaltılmış kelle uzaması boğum aralarını kısaltarak bodur bitkiler üretir ve bu da daha büyük hasat kayıplarına neden olabilir.

 

Ürünün Potasyuma Tepkisi

Topraklar yeterli K sağlamadığında, gübrelemenin karlı ürün elde etme oranı düşüktür. Daha az ama sıklıkla yapılan K gübre uygulamalarının yıllık uygulamalara göre daha etkili olabileceğini göstermektedir.

Hasat, çeşitli ürünler için farklı miktarlarda K'yi ortadan kaldırır. Toprak besin rezervlerinin uzun vadede tükenmesini önlemek için bu K'nin yenilenmesi gereklidir. Sağlıklı mahsul büyümesi için K tedarikini sürdürmek amacıyla kullanılabilecek birçok mükemmel gübre malzemesi mevcuttur.

Mısırdaki potasyum eksikliği resmi

Yıllık olarak bir dönüme 48- 72 lb (21,6 kg ile 33 kg) arası K2O uygulanması gerekmektedir.

Kaynak

  1. https://www.makaleler.com/potasyum-nedir-ozellikleri-kullanimi-faydalari
  2. https://www.tfi.org/sites/default/files/tfi-potassium.pdf
  3. Mallarino, A. et al., 1991. J. Prod. Agric. 4:562-466
  4. https://www.lezzet.com.tr/lezzetten-haberler/saglikli-potasyum-kaynaklari-nelerdir