Telefon
Facebook
WhatsApp
İnstagram

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.

İLETİŞİM

TARIMDA KULLANILAN MİKROBESİN ELEMENTLERİ IV, ÇİNKO (Zn2+)

TARIMDA KULLANILAN MİKROBESİN ELEMENTLERİ IV, ÇİNKO (Zn2+)
  • 21 Aralık 2023, 15:20

TARIMDA KULLANILAN MİKROBESİN ELEMENTLERİ IV, ÇİNKO (Zn2+)

Çinko, Zinc, (Zn 2+)

 

Çinko (Zn) bir eser element olmasına ve bitkide çok az miktarda bulunmasına rağmen, ürünlerde Zn eksikliği dünya çapında yaygındır. Gıda ürünlerindeki düşük Zn içeriği, insan diyetlerinin yaklaşık yüzde 30'un da Zn eksikliğine katkıda bulunmaktadır. Dünya nüfusu artmaya devam ederken, gıda mahsulü üretiminde Zn beslenmesine dikkat edilmesi kritik önem taşımaktadır.

 

Bitkilerde Çinko

Çinkoya bitkiler tarafından çok az miktarda ihtiyaç duyulur. Çoğu bitkideki normal Zn konsantrasyonu 20 ila 100 ppm arasındadır. Çoğu ürünün hasat edilen kısmındaki uzaklaştırma 0,5 lb'den azdır. Zn/A. Bununla birlikte, bu az miktardaki Zn bitkilerde önemli bir rol oynar bir enzim ko-faktörü ve proteinlerde yapısal bir bileşen olarak. Bitkilerde Zn rol oynadığı önemli biyokimyasal yollar; protein sentezi, hormon regülasyonu ve enerji üretimidir.

 

Topraktaki Çinko

Topraktaki toplam Zn miktarı, ana materyalin jeokimyasal bileşimine ve ayrışmasına bağlı olarak 10 ila 300 ppm arasında değişmekle birlikte ortalama 50 ppm civarındadır. Tüm bitki besinleri gibi çinko da kökler tarafından alınmadan önce suda çözünmelidir. Toprak çözeltisi Zn konsantrasyonları çok düşük olup 2 ila 70 ppb arasında değişmektedir. Çinko, toprak çözeltisinde iki değerlikli katyon Zn2+ olarak bulunur ve alımı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır: Toprak pH 'ı- Kil mineralleri, alüminyum (Al) ve demir (Fe) oksitler ve kalsiyum karbonatlar tarafından artan adsorptif kapasite nedeniyle toprak pH'ı arttıkça Zn daha az çözünür hale gelir.

 

Toprak organik maddesi- Gübre gibi hızla ayrışabilen organik maddeler, çözünebilir organik maddeler Zn ile kompleks oluşturabilir ve Zn miktarını artırabilir. Diğer taraftan da Turba ve çamur topraklarında bulunan diğer organik maddeler çözünmeyen kompleksler oluşturarak daha düşük Zn konsantrasyonlarına neden olabilir. Genel olarak, organik maddesi düşük topraklar düşük Zn kullanılabilirliğinin göstergesidir. Arazi tesviyesi veya sürme gibi kültürel uygulamalar erozyonun yanı sıra, organik madde bakımından düşük alt topraklar da Zn 'nin daha az kullanılabilir olmasına da yol açabilir.

İklim koşulları- Difüzyon, aşağıdakiler için birincil mekanizmadır Zn 'nin bitki köklerine taşınmasını engelleyen herhangi bir faktör gelişimi Zn alımını azaltacaktır. İklimsel faktörler özellikle erken dönemde soğuk ve ıslak toprakları içerir büyüme mevsiminde Zn alımının azalmasına neden olur. Bitkiler bu erken sezon eksikliğini atlatabilir; ancak, bir miktar verim kaybı çoktan meydana gelmiş olabilir. Su ile tıkanmış topraklar da azalmış Zn ya da çözünmeyen Zn bileşiklerinin çökeltilmesi nedeniyle daha düşük kullanılabilir Zn seviyelerine sahip olabilir.

Diğer besinlerle etkileşim- Diğer metal katyonlarının, özellikle bakır (Cu2+) ve Fe2+ 'nin antagonistik etkisi Zn alımını engelleyebilir. Yüksek fosfor (P) da Zn'nin konsantrasyon alımını azaltabilir. Bu etkileşim en çok Zn bakımından marjinal düzeyde eksik olan topraklarda yaygındır. Zn bakımından yeterli topraklara P gübresinin eklenmesi tek başına Zn eksikliğine neden olmaz. Bitki fizyolojik faktörleri de yüksek (Fosfor) P seviyeleri ile ilişkili Zn eksikliğinin başlamasına katkıda bulunabilir.

Çinko ile Gübreleme- Bitkiler için Zn kullanılabilirliğini etkileyen birçok toprak faktörü göz önüne alındığında, toprak testi ek Zn ihtiyacını tahmin etmek için en iyi araçtır. Görsel inceleme ve bitki doku analizi de Zn gübre ihtiyaçlarını belirlemek için yararlı teşhis araçlarıdır, ancak genellikle sadece bir eksiklik meydana geldikten sonra kullanılırlar.

Zn gübresi olarak üç temel bileşik türü arasında kullanılanlar inorganik mineral bileşikler, sentetik şelatlar ve doğal organik malzemelerdir. Zn gübrelerinin performansını yöneten Suda çözünürlük, organik maddeler ile etkileşim birincil faktördür. Yaygın Zn gübre kaynakları Tablo 1'de listelenmiştir.

 

Kaynak

Zn İçeriği, %

Çinko Sülfat (Hidratlı)

22-36

Çinko Sülfatlar (Bazik)

55

Çinko oksit

50-80

Amonyumlu Çinko Kompleksleri

10

Çinko şelatları

6-14

Diğer organikler (Poliflavonoidler)

5-10

Tablo 1

 

Çinko gübre oranı önerileri bölgesel olarak ve ürüne göre değişir. İçinde genel olarak, çinko sülfatın yaygın uygulamaları (tipik olarak) toprak Zn seviyelerinin 3 ila 5 yıl boyunca yeterli miktarlara ulaşmasında etkili olması beklenmektedir. Bazı bölgelerde eğer Zn toprakta konsantre bir bant halinde uygulanması gerekebilir.

 

Çinko Eksikliği Belirtileri

Yaprak seviyesi 15 ppm'in altına düştüğünde çok çeşitli bitkilerde çinko eksiklikleri meydana gelir. Çoğu mikro besin maddesi gibi çinko da bitkide çoğunlukla hareketsizdir ve eksiklik belirtileri ilk olarak yeni çıkan yapraklarda görülür. Zn eksikliği ile ilişkili sık görülen semptomlar şunlardır:

- Bodur bitkiler

- Yeni yaprakların damarları arasında açık yeşil alanlar

- Daha küçük yapraklar

- Kısalmış boğum araları (rosetting)

- Mısır ve sorgumda orta damarın her iki yanında geniş beyaz bantlar (beyaz tomurcuk)

Çinko eksikliği semptomları bazı ürünlerde manganez (Mn) ve Fe semptomlarına benzer olduğundan besin eksikliğini doğrulamak için bir doku testi kullanılmalıdır.

 

Mahsulün Çinkoya Tepkisi

Mahsuller Zn'ye karşı duyarlılıkları bakımından çeşitlilik gösterir (Tablo 2). Duyarlı bir mahsulün üretimi için gerekli olduğunda, Zn gübre uygulaması mahsul veriminde önemli artışlara neden olabilir.

 

En duyarlı olanlar

Orta Derece Duyarlı Olanlar

Az duyarı olan ürünler

Fasulye

arpa

Kuşkonmaz

Mısır

Patates

Havuç

Soğan

Soya fasulyesi

Çimen

Sorgum

Otlu bitkiler

Yulaf

Tatlı Mısır

Şeker pancarı

Bezelye

Narenciye

Sofra pancarı

Çavdar

Şeftali

Domates

Kereviz

Ceviz

Yonca

Marul

Keten

Pamuk

Üzüm

Tablo 2

 

Kaynaklar:

  1. Rehm, G. and M. Schmitt. 1997. Zinc for crop production. Univ. Minnesota Ext. Publ. FO-00720-GO.
  2. Slaton, N.A. et al. Soil Sci. Soc. Am. J. 69:443-452.
  3. https://www.tfi.org/sites/default/files/tfi-zinc.pdf translated by Dr. Aydin Demircan.
  4. https://tiesalesm.live/product_details/85049453.html for the picture